Hindaja soovitused eesti keele eksamiks valmistuvale abituriendile

Tartu Ülikooli eesti ja üldkeeleteaduse instituudi õppejõud annavad riigieksamiks valmistujale nõu meie blogi rubriigis “Eksamiekspert”. Meie nõuanded lähtuvad sellest, mida oleme tähele pannud eksamitöid hinnates ja analüüsides. “Eksamieksperdi” kohta saad lugeda ka siit.

Saate siit igas postituses ühe soovituse (koos näite ja harjutamisjuhisega), kuidas valmistuda eesti keele riigieksamiks.

Nõuandeid on nelja liiki ja toetame neid näidetega varasematest eksamitöödest.

Need nupud viivad otse vastava postituse juurde.

Alustuseks võta siit kaasa üks nõuanne: eksamini jäänud aja jooksul tasub lugeda häid eestikeelseid tekste. Google sind eksami ajal ei aita. Kindlasti ei piisa kirjutamiseks ainult eksamivihiku alusteksti(de)st. Lugema peab eri tüüpi tekste, see annab sulle kirjutamiseks vajaliku tekstitaju ja sõnastusoskuse. Püüa tabada teksti tuummõtet ja sõnastada selle põhjal mõni küsimus, mis sobiks arutlemiseks. Nii saad end ette valmistada arutluse kirjutamiseks ja lugemisülesande teksti mõistmiseks. Tänane raamatusoovitus on Eesti mõttemaastikud. Ööülikooli loengud (2015), millest leiad selliste autorite nagu Kristiina Ehin, Toomas Paul, Fred Jüssi jt arutlusi. Kui oled Goodreadsi kasutaja, liitu meie grupiga “Kes loeb, see kirjutab”. Kui sa pole raamatuinimene, siis loe populaarteaduslikku ajakirjandust, näiteks Horisonti, Eesti Loodust, Imelist Teadust, Vikerkaart, Tehnikamaailma. Võta hommikuti lahti ajaleht Postimees ja loe sealt arvamuslugusid või intervjuusid (näiteks seda), vaata ka Eesti Ekspressi, Eesti Päevalehe ja Maalehe esseid või arvamuslugusid. Kui oled end lugemiskogemusega varustanud, anname sulle nõu, kuidas seda kirjutamisülesandes kasutada.

Lõpetuseks tahame rõhutada, et kui sul juba on oma töötav meetod teksti analüüsimiseks ja kirjutamiseks, siis kasuta ja lihvi seda veel eksamini jäänud aja jooksul. Lubame, et mõne kasuliku nipi leiad siit edaspidi ikkagi. Kirjuta julgelt blogipostituste alla kommentaare ja küsimusi, millele püüame jõudumööda vastata. Jaga kommentaarides meiega oma lugemissoovitusi!

Seekord andsime sulle paar üldist soovitust. Järgmine postitus tuleb kirjutamisülesande kohta.

Me usume, et kirjutama on võimalik õppida! Kohtumiseni siinsamas juba homme!

Riigieksami hindaja, eesti keele dotsent Külli Habicht,

üldkeeleteaduse dotsent, blogi toimetaja Ilona Tragel,

emakeeleõpetuse assistent Maigi Vija

ja eesti keele eriala üliõpilased.

One Reply to “Hindaja soovitused eesti keele eksamiks valmistuvale abituriendile”

  1. Pingback-viide: Eksamiekspert tuleb taas

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga